Hoe mis kan je een bal slaan, VRT?

Het is augustus, het is warm… Tijd voor komkommernieuws; nieuws om nieuws te hebben. Maar als nieuwbakken IT-leerkracht met als opdracht leerlingen wat wegwijs te maken in de wondere wereld van computers en netwerken was dit item van de “VRT” toch van een bedenkelijk laag niveau.

De VRT dacht met dit bericht ‘even’ het klimaat te helpen redden. Maar als je de 7 tips leest, weet je niet of je nu lachen of huilen moet. Een bloemlezing noopt zich op.

Maar eerst 1 cijfertje : https://ourworldindata.org/grapher/number-of-internet-users

Tip 1: gebruik A.I. enkel voor wat het nodig is

Deze is de enige tip die een waarheid als een koe bevat, echter… Volg het (echte) nieuws en je merkt dat A.I. overal en te pas én onpas in duizend en 1 app’s zit. Zo verhoogde Google Maps recent de bruikbaarheid van haar app dankzij A.I. en ook in WordPress, het programma waarmee ik dit nu aan het schrijven ben, vraagt me voortdurend of het helpen kan. naarmate ook meer en meer mensen het internet gebruiken kunnen, zie zo dadelijk, zal ook het gebruik van A.I. exponentieel toenemen. Zeker het businessmodel waarbij mensen tegen betaling een betere versie kunnen gebruiken ( om vals te spelen bij (hogere) studies) lokt meer volk dan gedacht.

Tip 2: Stream op lagere kwaliteit

Yeah, right. Net nu dat de Google Drive streamen op verhoogde snelheid aankan en er een opvolger van de populaire chromecast op de markt is gekomen met dit soort van betuttelend vinger staan zwaaien gaat echt helpen hoor. Telenet kondigde vorige week aan dat ze meer dan 44 000 klanten verloor en dat uitgesteld kijken dé doorbraak van dit decennium is… Vreemd advies, eens te meer nu Netflix steeds meer titels in hoge kwaliteit aanbiedt.

Verbied dan ineens ook de steeds groter wordende televisies in 8K, het zijn deze toestellen die net hun meerwaarde kennen in ultrascherpe beelden. Grappig is het gebrek aan de melding dat Spotify, die dan ook weer betere kwaliteit tegen betaling aanbiedt, net ook dankzij dat abonnement toestaat de muziek offline te herbeluisteren zodat je geen data, lees internetgebruik, nodig hebt.

Tip 3 en 4: Ruim je cloud op en geniet wat meer ipv alles te filmen

Dit zit zowat in het genre van Anuna’s dwaas verhaal dat het schip toch zou varen. Of jij nu jouw cloud leeg gaat maken of niet, de capaciteit van het datacenter staat er en draait! Een volle harde schijf of lege, dat maat de zaak dan al lang niet meer.

Je kan je eerder de vraag stellen waarom steeds meer mensen steeds meer alles en nog wat vastleggen en delen. En gezien het stijgend aantal “toktok” gebruikers die steeds meer content genereren om toch maar in de kop van het influence-verdienmodel te kunnen stagneren zal deze oproep eveneens zoden aan de dijk brengen “om het klimaat” te redden. Het is wel nuttig voor je eigen gemoedsrust en opslagcapaciteit dit toe te passen.

Tip 5: Zet autoplay af

Dit is nu eens wél een goede instelling ( van jezelf ). Al is het maar om jouw kijktijd zelf in te dijken en de batterijduur te verhogen.

Tip 6: kies voor Ecosia

Ecosia startte met deze nobele gedachte, maar als je de browser gebruikt, kom je vaak op heel wat minder resultaten terecht, waardoor je de stap sneller towards een Copilot of chatgpt zou zetten. Zoek je afbeeldingen ga je ook bij Ecosia héél wat minder hits scoren dan bij diezelfde zoekopdracht bij “images.google.com”.

Ook is het hele businessverhaal rond het bomen planten zeer bedenkelijk en zijn de meeste aanplantingen alweer verdord of verloren gegaan. Niet echt een scam of oplichting, eerder een onkunde en onwetendheid is deze materie.

Tip 7: Gebruik je toestel langer

Tja, net deze ochtend stelde ik vast dat ik eigenlijk een nieuwe gsm moet kopen omdat de fabrikant géén updates meer geeft. Het toestel werkt nog perfect, maar wordt niet meer up-to-date gehouden. Dus beste Heleen Vander Beken, daar sta je dan (alweer) met de billen bloot.

Conclusie

Dit gedrocht van een bericht is maar voor 1 ding goed: een debunk en herschrijf opdracht voor de leerlingen van 5 APDA schooljaar 24-25

#internet #GreenIT #sustainability #datacenter

fotocredit: Image by Dee from Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *